Nieuws

1 augustus 2024

Rekenkamer onderzoekt effectiviteit landbouwbeleid

Op 31 juli ontvingen Pipie Smits van Oyen en Laurens Nuijten van Biohuis en Marian Blom van Bionext, een afvaardiging van de Algemene Rekenkamer. De Rekenkamer onderzoekt of de Rijksoverheid publiek geld zinnig, zuinig en zorgvuldig uitgeeft. Daarbij kijkt ze ook of beleid en de bijbehorende middelen, passend zijn. De transitie in de landbouw is een van de onderwerpen waar de Rekenkamer vanuit haar functie bij meekijkt.

Zo heeft de Rekenkamer bijvoorbeeld recent dit onderzoek gepubliceerd waarbij ze constateert dat melkveehouders die goud scoren in de eco-regelingen inderdaad ook beter scoren op duurzaamheid. Ook heeft ze vorig jaar specifiek naar het beleid en het budget gekeken voor biologische landbouw. Zie dit bericht ‘Zorgen over effectiviteit van beleid voor biologische landbouw’ van de Algemene Rekenkamer. De Rekenkamer vraagt zich af of de inzet van LVVN op dit moment voldoende is om de 15% biologisch areaal in 2030 werkelijkheid te laten worden.

(on)logica van landbouwbeleid
Met Barbara Joziasse (lid van het college) en Natacha Malick (directeur van de Rekenkamer) heeft Biohuis stilgestaan bij de (on)logica van beleid. Biologisch veehouder en natuurondernemer Joost Samsom ontving de vertegenwoordiging gastvrij op de boerderij in Wilnis en liet daarbij vooral de biologische boerenrealiteit zien.